Kastration

Kastration på hund, katt, kanin, marsvin och hamster. Även kemisk kastration. Det är bra att kastrera han- och honkatter som är inte går till avel enligt jordbruksverket.

Mer om kastrering hos Vetvet

LIten vaken hund

Kastrering av hundar, katter, kaniner, marsvin och hamstrar: Fördelar och kemisk kastration

Kastrering är en vanlig medicinsk procedur som kan genomföras på hundar, katter, kaniner, marsvin och hamstrar. Här är några viktiga aspekter att överväga.

Fördelar med kastrering: Hälsa och beteendemässiga fördelar

Kastrering hos både han- och honkatter kan ge betydande hälso- och beteendemässiga fördelar. Det kan minska risken för vissa reproduktiva sjukdomar och beteendeproblem såsom oönskat revirmarkering eller aggressivt beteende. För hundar kan kastrering minska risken för testikel- och prostatarelaterade sjukdomar samt bidra till en minskad tendens till oönskat beteende som rymning eller aggressivitet.

Kemisk kastration: En icke-permanent alternativ

Utöver den traditionella kirurgiska kastreringen finns det också alternativet med kemisk kastration. Detta innebär att hormoner administreras via injektion eller oral medicin för att temporärt minska sexuell aktivitet och fertilitet hos hanhundar eller hanhundar. Kemisk kastration kan vara ett alternativ för de som vill ha en tillfällig effekt eller för att bedöma hur kastrering kan påverka beteendet hos sitt husdjur.

Kastrering enligt lag: Han- och honkatter utan avel

Enligt de senaste bestämmelserna från Jordbruksverket rekommenderas kastrering av både han- och honkatter som inte används för avel. Detta bidrar till att kontrollera den övergripande populationen av hemlösa katter och minska risken för spridning av sjukdomar. Kastrering är ett viktigt steg för att främja välfärden hos katter och minska antalet oönskade kattungar som kan bli hemlösa.

Att kastrera ditt husdjur är en personlig och viktig beslut som bör diskuteras med en veterinär. De kan ge dig råd om det bästa alternativet för ditt husdjur baserat på ras, ålder, hälsa och livsstil. Kastrering kan ge många fördelar för ditt husdjurets hälsa, beteende och övergripande välbefinnande.

Tips och råd inför ditt besök hos Vetvet

Journal

Har ditt djur en sjukdomshistoria? Då kanske det är bäst att du bokar en konsultation innan vi påbörjar eventuell behandling.

Prover och labresultat

I de fall vi behöver skicka vidare resultat gör vi det i samråd med dig som djurägare.

Frågor och svar

Kontakta oss via telefon eller mail om du har allmänna frågor och djurvård och djurtandvård.

När du behöver djurvård i Åkersberga

Telefon

Öppettider

Måndag-Fredag
kl 9:00-18:00

(Lördagar och söndagar öppet efter överenskommelse)

Adress

Storängsvägen 7 a
18431 Åkersberga